Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ο εκσυγχρονισμός του χωριού μας..

Ακολούθησε το τηλέφωνο το χειροκίνητο με τη μπαταρία εγκατεστημένο για πρώτη φορά στο μαγαζί. Και ύστερα ορθώθηκαν οι ξύλινες κολόνες που θα έφερναν το ηλεκτρικό στο χωριό καταργώντας τους λύχνους και τα τζάκια όπου μαγείρευαν οι γιαγιάδες τα φτωχικά φαγητά με υλικά που είχαν μαζέψει απ’ τα κήπια με νοστιμιά που αξέχαστη παραμένει στη θύμηση. Άρχισαν πάλι να προσπαθούν να διαχειριστούν τα νερά που πλούσια αναβλύζουν τριγύρω απ’ το χωριό, κατεβάζοντας το νερό απ’ το Ζίτσι για να ποτίζουν τους κήπους και πιο ύστερα το νερό απ’ το Καρτάκι για να πίνει ο κόσμος. Έτσι λοιπόν το χωριό μας απέκτησε όλες τις βασικές υποδομές που του παρείχαν και του παρέχουν τη δυνατότητα να λειτουργεί χωρίς να τρέχει ο κόσμος στη βρύση να γεμίσει τη βαρέλα και τα δοχεία με το νερό της.
 Συνέχισε το φτιάξιμο του δρόμου με κατεύθυνση βόρεια και σκοπό να συνδέσει το χωριό μας με το Κάτω Χωριό και στη συνέχεια με το Απάνω Χωριό. Φτάνοντας απ’  τα Παλιοχώραφα στη Βρωμόγουρνα και στο Κατωχωρίτικο έφερε σε επαφή το χωριό με τόπους απαράμιλλης ομορφιάς ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές με τα έλατα στην Κρύα Βρύση στο Φτερλάκωμα, κι ύστερα πολύ πιο ύστερα ο δρόμος χαράχτηκε και άνοιξε μέχρι τον Αη Λιά με πολύ εύκολη πρόσβαση στο κορφοβούνια των Βαρδουσίων.  
Φτιάχτηκαν στράτες από το Γεροσάκκο προς τη Λίπα με ιδιαίτερη φροντίδα στο Βαθύρεμα, και την Κλεφτόβρυση προς το Καρτάκι και το Ζίτσι και τις στράτες προς την Κλεισούρα αλλά και προς τη Ρεματιά τις Φακές, τα Ισώματα, το Γεφύρι, όπου βρίσκονταν η οικονομική ζωή του χωριού. Η υπόλοιπη οικονομική ζωή ήταν στα χωράφια και το αποτέλεσμα της οικονομικής αυτής δραστηριότητας  σχεδόν πάντα πενιχρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου